Tagi

, , , , , , , , , ,

Podczas ostatniej prezentacji organizowanej przez nas podaliśmy chleb z oliwkami.
Zniknął tak szybko, że nie podanie przepisu na niego byłoby chyba grzechem…

Idą święta, to dobry czas na poczęstowanie swojej rodziny własnym wypiekiem tym razem nie ciastem… a chlebem.

Chleb z oliwkami Figaro 1

ikonki do przepisow na4b

 

Składniki na zakwas (przygotować 2-3 dni wcześniej)

  • 200 g suchego żytniego chleba
  • 2 l przegotowanej wody
  • 100 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g mąki żytniej

Zakwas

Do dużego naczynia (np. słoika ok 4000 ml) pokroić w kostkę chleb żytni, dodać 2 l przegotowanej, ostudzonej wody, dodać 100 g drożdży, 2 łyżki stołowe cukru i 200 g mąki żytniej. Słoik przykryć suchą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 2-3 dni.

Składniki na ciasto:

  • 400 g zakwasu
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g mąki żytniej
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 słoik czarnych oliwek Figaro

Ciasto

Do naczynia miksującego wlej 400 g zakwasu,dodaj 40 g drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj 200 g mąki żytniej i 200 g mąki pszennej oraz jedną łyżeczkę soli. Zmiksować ciasto ze wszystkich składników, dodaj 1/2 słoika pokrojonych czarnych oliwek Figaro. Uformuj chleb do wyłożonej pergaminem foremki, a z góry posyp pokrojonymi czarnymi oliwkami. Wsadź do piekarnika na 25 minut rozgrzanego do temperatury 80 stopni. Po 25 minutach zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze około 40 minut.