Tagi
bread, chleb, chleb śródziemnomorski, christmastime, czarneoliwki, Figaro, hiszpańskie oliwki, idą świeta, oliwki, oliwki czarne, święta
Podczas ostatniej prezentacji organizowanej przez nas podaliśmy chleb z oliwkami.
Zniknął tak szybko, że nie podanie przepisu na niego byłoby chyba grzechem…
Idą święta, to dobry czas na poczęstowanie swojej rodziny własnym wypiekiem tym razem nie ciastem… a chlebem.
Składniki na zakwas (przygotować 2-3 dni wcześniej)
- 200 g suchego żytniego chleba
- 2 l przegotowanej wody
- 100 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 200 g mąki żytniej
Zakwas
Do dużego naczynia (np. słoika ok 4000 ml) pokroić w kostkę chleb żytni, dodać 2 l przegotowanej, ostudzonej wody, dodać 100 g drożdży, 2 łyżki stołowe cukru i 200 g mąki żytniej. Słoik przykryć suchą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 2-3 dni.
Składniki na ciasto:
- 400 g zakwasu
- 40 g drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g mąki żytniej
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 słoik czarnych oliwek Figaro
Ciasto
Do naczynia miksującego wlej 400 g zakwasu,dodaj 40 g drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj 200 g mąki żytniej i 200 g mąki pszennej oraz jedną łyżeczkę soli. Zmiksować ciasto ze wszystkich składników, dodaj 1/2 słoika pokrojonych czarnych oliwek Figaro. Uformuj chleb do wyłożonej pergaminem foremki, a z góry posyp pokrojonymi czarnymi oliwkami. Wsadź do piekarnika na 25 minut rozgrzanego do temperatury 80 stopni. Po 25 minutach zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze około 40 minut.
Zuza said:
prosty ale jaki pyszny 🙂
oliwki Figaro said:
Dokładnie 🙂 polecamy, sami piekliśmy 🙂