Rodzaje oliwek

Większość z nas rozróżnia tylko dwa typy oliwek: czarne i zielone. Ale oliwki, jak każdy owoc, mają wiele odmian. A tak właściwie tysiące…

typy oliwekDo najbardziej znanych hiszpańskich należą: Arbequina, Bical, Blanqueta, Cornicabra, Farga, Gordal Sevillana, Hojiblanca, Lemono, Manzanilla, Morrut, Nevadillo, Piqual.

Greckie to:  Adriamitini, Amigdalolia, Chalkidiki, Kalamon, Koroneiki, Megaritiki, Mirtoia

Włoskie: Cipresino, Coratina, Frantoio, Grappoio, Intrana, Leccino, Lecin de Sevilla, Moraiolo, Pendolino, Santa Cateria, Taggiasca

Dostępne są też francuskie (Picholine, Niçoise, Lucques), tureckie (Gemlik, Izmir Sofralik, Memeli), libańskie, amerykańskie…

Czym się różnią?
Kształtem, wielkością i smakiem. Przykładowo najpopularniejsza w Polsce hiszpańska Manzanilla to dość duża, okrągła oliwka pochodząca z Dos Hermanas koło Sewilli. Jej nazwa po hiszpańsku oznacza „jabłuszko”. Ceniona jest za swój bogaty smak i mięsistość. Tej właśnie odmiany oliwki są dostępne w większości opakowań FIGARO.

Druga najpopularniejsza odmiana oliwek to nieco mniejsza Hojiblanca pochodząca z Kordoby, która z kolei ceniona jest za delikatny smak.

Które oliwki wybrać?
Najlepiej byłoby spróbować wszystkich i zdecydować. Ale czy to w ogóle wykonalne? 40% światowej produkcji oliwek pochodzi z Hiszpanii, 15% z Włoch, 10% z Grecji. Wyprawę w poszukiwaniu oliwkowych smaków proponuję zacząć więc od Hiszpanii!

_ _ _Spanish-olives

FIGARO oferuje oliwki Manzanilla, Hojiblanca oraz Gordales (tzw. Królewskie).

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.